Nyhet

Företag behöver förbereda sig för en avtalslös Brexit

På grund av osäkerheten om utträdesavtalet mellan Storbritannien och EU, uppmanar nu EU-Kommissionen alla företag att förbereda sig för en avtalslös Brexit.

Innovationskraft - en kraftsamling för innovation i Hälso- och sjukvård

Läs Lena Svendsens senaste blogginlägg om Innovationsmotorer. Nu senast om Uppsalas innovationsmotorprojekt och deras initiativ Innovationskraft.

Medicinteknik och upphandling

Nu är verksamheten i full gång efter sommaren och så även Medtechpodden. Denna gång pratar vi om upphandling och medicinteknik.

DN-debatt: "Regeringen måste genast lagstifta om en ny biobankslag"

Företrädare för Biobank Sverige, däribland Swedish Medtech, skriver på DN-debatt om behovet av en modernare biobankslag.

Branschen orolig för genomförande och beredskap inför det nya regelverket

Representanter för Europas medicintekniska företag skriver i ett öppet brev till EU kommissionen samt hälso- och näringsministrar runt om i Europa om oron kring genomförandet av förordningen om medicintekniska produkter.

Kommunikatör sökes för medicinteknik

Är du kommunikatör med samhällsintresse som söker en ny utmaning? Medtech4Health söker en kommunikatör som även kommer att arbeta med oss på Swedish Medtech.

Medtechpoddens Medtech Week Special

Nu finns två avsnitt ute av Medtechpoddens Medtech Week Special. Här kan du lyssna på avsnitten "One Year to New Reguation" och "Medtech in Sweden"

Vill du bli vår nya kollega?

Just nu söker Swedish Medtech en jurist till vårt kansli i centrala Stockholm. Är du samhällsintresserad med erfarenhet från arbete i kommun, region, myndighet eller intresseorganisation?

Medicinteknik och samverkansreglerna

Nu finns ett nytt avsnitt ute av Medtechpodden. I det här avsnittet samtalar Anna Lefevre Skjöldebrand med Julia Öhman och Jan Heidebrandt om hur vård och företag får samverka.

Jubileumskonferens med extra glans

Den 16 maj firade Swedish Medtech 50 år som branschorganisation. Dagen bjöd på ett spännande program och flera överraskningar. Stort tack till alla som var med och firade!

rPAP, vinnare av Medtech4Health Innovation Award 2019

Ett stort grattis till rPAP som stod som vinnare av Medtech4Health Innovation Award 2019 vid Swedish Medtechs årsmöteskonferens den 16 maj

Tydligare ansvar och regler för läkemedel och förbrukningsartiklar

Ta del av Swedish Medtechs remissvar för Slutbetänkande SOU 2018:89 Tydligare ansvar och regler för läkemedel och förbrukningsartiklar.

Medicinteknik, vården och vikten av att samverka

Nytt avsnitt av Medtechpodden. Lyssna till när Anna Lefevre Skjöldebrand och Sofia Medin pratar om medicinteknik, vården och samverkan.

Innovationsmotorer: Evidensgenerering i samverkan

Följ arbetet inom Innovationsmotorerna på deras blogg. Läs Malin Hollmarks inlägg om Co-creationprojektet, evidensgenerering i samverkan.

Nominera till Athenapriset 2019

Står du bakom Sveriges bästa kliniska forskning? Då är det kanske du som är nästa års vinnare av Athenapriset - Sveriges största pris inom klinisk forskning.

Nytt avsnitt av Medtechpodden

I det här avsnittet lyssnar vi till när Anna Lefevre Skjöldebrand och Malin Hollmark pratar om vad medicinteknik är och vem är innovatören?

Swedish Medtech positiv till samverkansmodell för medicinteknik

Styrelsen för Sveriges Kommuner och Landsting har beslutat att rekommendera regionerna att ansluta sig till en samverkansmodell för medicinteknik

Sveapriset efterlyser de smarta idéerna för eHälsa

Målet är att Sverige ska bli bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter för att utveckla framtidens vård och omsorg. Har du någon lösning på hur vården och omsorgen kan bli bättre?

Nytt avsnitt av Medtechpodden ute

Nu lanserar vi ett nytt avsnitt av Medtechpodden. Denna gång får ni lyssna till när vår vd Anna Lefevre Skjöldebrand samtalar med Lena Svendsen om Innovationsmotorerna.

Anmälan till Granskningsnämnden lämnat utan åtgärd

En anmälan om överträdelse av Swedish Medtechs affärskod har inkommit och behandlats i Swedish Medtechs egenåtgärdssystem. Swedish Medtechs styrelse har efter granskningsnämndens rekommendation valt att lämna ärendet utan åtgärd.

Remissvar rörande långsiktig reglering av forskningsdatabaser

Här hittar du Swedish Medtechs remissvar rörande "SOU 2018:36 Rätt att forska – Långsiktig reglering av forskningsdatabaser".

Remissvar rörande förslag till enklare upphandlingsregler

Ta del av Swedish Medtechs remissvar gällande "SOU 2018:44 Möjligt, tillåtet och tillgängligt - förslag till enklare upphandlingsregler och vissa regler om överprövningsmål".

Premiär för Medtechpodden

Nu lanserar vi pilotavsnittet av Medtechpodden. I år fyller Swedish Medtech 50 år som branschorganisation och det firar vi med en jubileumspodcast.

Nu skärper EU kraven för incidentrapporteringen för medicintekniska produkter

Det nya incidentrapporteringsformuläret innebär en gemensam terminologi och ett EU-gemensamt kodsystem för incidentrapportering för medicintekniska produkter inom hela EU, skriver Läkemedelsverket på sin hemsida.

Tydligare ansvar för läkemedel och förbrukningsartiklar

I syfte att förbättra möjligheterna att bedriva en modern hälso- och sjukvård har nuvarande system för finansiering, subvention och prissättning av läkemedel och vissa medicintekniska produkter setts över. Slutbetänkandet är nu överlämnat.

Nytt år och nya möjligheter

Nu är 2019 igång och med det nya möjligheter till att gå en utbildning hos oss på Swedish Medtech. Här får du veta mer om vår och RFOPs certifieringsutbildning som riktar sig till produktspecialister vid operation.

God Jul och Gott Nytt År!

Vi på Swedish Medtech vill önska en God Jul och ett Gott Nytt År!

Så ska patienter få säkrare medicintekniska implantat

Swedish Medtech skriver på Dagens Medicin Debatt om medicintekniska implantat och branschens ansvarstagande och patientsäkerheten i förhållande till nuvarande och kommande regelverk.

Frågor om patientsäkerhet och branschens ansvarstagande

Den 25 november medverkade Swedish Medtech i SVTs Rapport och Agenda och fick frågor om branschens ansvarstagande, med särskilt fokus på implantat. Här kan ni ta del av våra frågor och svar.

Athenapriset 2018 till snabbare MR-undersökning

Med ett nytt sätt att göra MR-undersökning blir det möjligt att skapa en fullständig bild av hjärnan på bara en minut. Nu har innovationen EPIMix tilldelats Athenapriset – Sveriges största pris för klinisk forskning. Priset består av ett forskningsstipendium på 150 000 kronor.

Handlingsplan för Life Science - för ett handlingskraftigare Sverige

De tre branschorganisationerna LIF, Swedish Medtech och SwedenBIO presenterade i maj en gemensam handlingsplan för Life Science. Handlingsplanen lyfter tre viktiga områden som måste stärkas för att företagen ska kunna verka och utvecklas i Sverige.

Bilder från Swedish Medtechs höstmöte

I slutet av oktober samlades drygt 110 deltagare från medlemsföretag, vård och akademi för Swedish Medtechs höstmöteskonferens.

Nominera till Medtech4Health Innovation Award 2019

Nu är nomineringen öppen för Medtech4Health Innovation Award 2019. Priset för er som arbetar med att utveckla och implementera innovativ medtech i vården.

Medicinteknikdagarna är igång!

9-10 oktober arrangeras Medicinteknikdagarna i Umeå på temat "Digitalisering, forskning och innovation". Swedish Medtech är på plats, håll utkik i programmet!

Affärsutvecklingscheckar för förberedelser inför Brexit

Brexitcheckar är ett stöd för små företag som handlar med Storbritannien och som vill förbereda sig inför Brexit.

Ny lag ställer krav på e-faktura vid offentlig upphandling

Nu är det beslutat – under våren 2019 börjar en ny lag att gälla i Sverige. Lagen ställer krav på att alla inköp i offentlig sektor ska faktureras med elektronisk faktura (e-faktura).

Fokus Hjälpmedel i Örebro

Den 24-25 oktober 2018 arrangeras Fokus Hjälpmedel på Conventum Arena i Örebro. Mötesplatsen för innovation och en förbättrad framtid för alla.

Uppsala blir Innovationsmotor!

Efter Västerbotten och Östergötland blir nu Uppsala den tredje regionen utsedd att vara Innovationsmotor.

Brist på anmälda organ oro för branschen

Swedish Medtech har i ett brev ställt till närings- och innovationsminister Mikael Damberg, socialminister Annika Strandhäll samt EU- och handelsminister Ann Linde, uttryckt vår oro över bristen på beredskap för de nya bestämmelserna för medicintekniska produkter och In vitrodiagnostik.

Medtech i Almedalen

Årets Almedalsvecka börjar gå mot sitt slut. Det har varit en intensiv vecka, fullmatad med aktiviteter runt medicinteknik och digitalisering.

Gemensam färdplan ska vässa Sverige som ledande life science-nation

Regeringens life science-kontor har tagit fram en färdplan för life science som ska ligga till grund för regeringens kommande strategi.

Delbetänkandet Styrning och vårdkonsumtion ur ett jämlikhetsperspektiv överlämnat till socialministern

I fredags överlämnade regeringens särskilde utredare Göran Stiernstedt formellt sitt delbetänkande i utredningen Styrning för en mer jämlik vård (S 2017:08) till socialminister Annika Strandhäll.

Svensk sjukvård ska komma närmare

Idag överlämnades det andra delbetänkandet till utredningen Samordnad utveckling för god och nära vård.

Ny biobanksguide lanserad

Biobank Sverige har tagit fram en guide som beskriver biobanker i Sverige och hur humanbiologiska prov kan användas i forskning och klinisk prövning.

Darja Isaksson blir ny generaldirektör för Vinnova

Regeringen har utsett Darja Isaksson till generaldirektör för Vinnova. Hon kommer närmast från rollen som konsult och digital strateg. Hon tillträder sin befattning den 20 augusti 2018.

Vården, politiken och medicintekniken

I mitten av maj arrangerades Swedish Medtechs stora årsmöteskonferens. Temat för i år var ”vården, politiken och medicintekniken” och mötet samlade närmare 160 deltagare från medlemsföretag, vårdorganisationer, politiken och akademin.

EASY Diabetes vinner Medtech4Health Innovation Award 2018

Årets vinnare av Medtech4Health Innovation Award 2018 korades vid Swedish Medtechs årsmöte. Vinnare är EASY Diabetes - ett AI-baserat beslutsstöd för bättre diabetesbehandling

Life Sciencebranschen - avgörande för Sverige!

De tre branschorganisationerna LIF, Swedish Medtech och SwedenBIO presenterar i dag en gemensam handlingsplan för Life Science. Handlingsplanen lyfter tre viktiga områden och presenterar 19 förslag på åtgärder.

Lär känna 2018 års finalister

Medtech4Health har presenterat årets tre finalister i Medtech4Health Innovation Award.

Läkares behov och attityder till kliniska beslutsstöd

Swedish Medtech och Sveriges läkarförbund har i ett gemensamt projekt undersökt läkares behov och inställning till kliniska beslutsstöd i vården.

Står du bakom Sveriges bästa kliniska forskning?

Då är det kanske du som är nästa års vinnare av Athenapriset - Sveriges största pris inom klinisk forskning.

Den svenska life science-industrins utveckling – statistik och analys

Ta del av Tillväxtanalys rapport om den svenska life science-industrins utveckling

Förslag till lagstiftning rörande HTA

Swedish Medtech har i dagarna lämnat remissvar på EU-kommissionens förslag till lagstiftning inom området Health Technology Assessment.

Region Östergötland blir innovationsmotor för e-hälsa

Satsningen sker inom ramen för projektet Innovationsmotorer, som initierats av Swedish Medtech med finansiering av Vinnovas strategiska innovationsprogram Medtech4Health.

Landstingen övertar det regionala utvecklingsansvaret

Regeringen har beslutat om ett förslag som innebär att alla landsting i Sverige kommer att ha det regionala utvecklingsansvaret från och med 1 januari 2019.

Remissvar rörande finansiering, subvention och prissättning

Swedish Medtech har lämnat in ett remissvar avseende delbetänkande SOU 2017:87 Finansiering, subvention och prissättning av läkemedel – en balansakt

Regeringen etablerar ett kontor för life science

Regeringen tar ett helhetsgrepp om life science, skriver de tre ministrarna Mikael Damberg, Helene Hellmark Knutsson och Annika Strandhäll på Dagens Medicins debattsida.

Nya tröskelvärden inom LOU

Från och med den 1 januari 2018 gäller nya tröskelvärden för upphandling inom LOU. Tröskelvärdena revideras vartannat år av Europeiska kommissionen.

Regeringen och SKL överens på fyra viktiga vårdområden

Styrelsen för Sveriges Kommuner och Landsting har idag godkänt fyra överenskommelser mellan regeringen och SKL på vårdområdet: Patientmiljarden, kortare köer i cancervården, kvalitetsregister och försäkringsmedicinska utredningar

Städa och lagerhåll rätt i vården för ökad patientsäkerhet

Två nya svenska standarder ska minska smittspridningen i vården genom att höja nivån på städning samt transport, lagerhållning och hantering av sterila medicintekniska produkter.

Athenapriset till sms-livräddare

Ett meddelande i mobilen slår larm till frivilliga hjärtlungräddare när en person drabbats av hjärtstopp. Nu har innovationen tilldelats Athenapriset – Sveriges största pris för klinisk forskning.

Effektiv samverkan och tydlighet– vägen framåt när vi inför ny medicinteknik

I går arrangerades ”Medicintekniska metoder i svensk vård och omsorg – vägen framåt!”. En dag som fokuserade på samverkan för effektivt införande av medicinteknik i den svenska hälso- och sjukvården.

Läkemedelsutredningens delbetänkande överlämnat till Socialdepartementet

Läkemedelsutredningen (Dir 2016:95) lämnade på fredagen över sitt delbetänkande till Socialdepartementet. Utredningen innefattar även förbrukningsartiklar som finns i förmånen.

Två nya remissvar från Swedish Medtech

Swedish Medtech har skickat in två nya remissvar, ett som kommenterar Hjälpmedelsutredningen och ett rörande Kunskapsbaserad och jämlik vård.

Fullt hus när Höstmötet bjöd på AI

Den 26 oktober samlades 130 deltagare för Swedish Medtechs årliga höstmöte. Dagen bjöd på temat artificiell intelligens, AI där åhörarna fick ta del av den senaste forskningen och tankar kring hur AI kommer att förändra vården och även medtechföretagens förutsättningar.

Västerbotten som Innovationsmotor

Västerbottens läns landsting blir den första Innovationsmotorn, i det nationella projektet Innovationsmotorer – stöd för förbättrade vårdprocesser. Syftet med satsningen är att bättre använda den kunskap och erfarenhet som finns i sjukvården, och att förbättra samverkan, för att stärka sektorns roll som motor för utveckling av nya metoder och produkter.

Remissvar om Biobanker

Swedish Medtech har skickat in ett remissvar rörande "För dig och för alla - Delbetänkande av Utredningen om regleringen av biobanker"

Remissvar om God och nära vård

Swedish Medtech har skickat in ett remissvar på delbetänkande 'God och nära vård – En gemensam färdplan och målbild'

Remissvar om Elektroniska fakturor

Ta del av Swedish Medtechs remissvar avseende ”Elektroniska fakturor vid offentlig upphandling”

Regeringen reformerar den högspecialiserade vården

Regeringen förslår i en lagrådsremiss ett nytt och mer effektivt sätt att hantera nivåstrukturering av den nationellt högspecialiserade vården.

Överträdelse Samverkansavtalet samt Swedish Medtechs affärskod

Medlemsföretagen ConvaTec AB och Coloplast AB har tilldelats en varning av Swedish Medtechs styrelse.

Swedish Medtech startar ny fokusgrupp – Sustainable Affairs

I slutet av september startar vi en ny fokusgrupp med inriktning på hållbarhetsfrågor. Gruppen, som får namnet Sustainable Affairs, är tänkt att täcka ett brett område som rymmer allt från ekonomiska till sociala- och miljöaspekter.

Nya medarbetare: Pernilla Andrée och Lena Svendsen

Vi har glädjen att meddela att vi nu har förstärkt kansliet med två nya medarbetare.

Europeiska upphandlingsprojektet EMPATTICS har ny utlysning

Det europeiska upphandlingsprojektet EMPATTICS har nu en ny utlysning avseende leverantörer som kan utveckla och testa innovativa ICT lösningar med självmonitorering för patienter med kroniska sjukdomar.

Event runt om i Sverige under MedTech Week

Landstingsdirektörer, sjukhusdirektörer och industrifolk. Innovatörer och entreprenörer. MedTech Week 14-20 juni 2017 lockade en bred och (namn)kunnig publik. Totalt deltog flera hundra personer i fem evenemang från Lund i söder till Umeå i norr via Uppsala, Linköping och Göteborg.

MedTech Week är här!

Vi firar medicinteknikens betydelse för människor 14-21 juni tillsammans med organisationer runt om i Sverige. Det blir invigning i Uppsala, talkshow i Linköping, inspiration i Umeå, rekrytering till klinisk forskning i Göteborg samt möjligheter för företag med MAX IV och ESS i Lund.

Vinnova-pengar till projektet ''Innovationsmotorer''

Medtech4Health-projektet "Innovationsmotorer" har beviljats 4 miljoner för första fasen av Vinnova. Projektet leds av Swedish Medtech och syftet är att utveckla samarbetet mellan sjukvård och företag när det gäller utveckling och införande av medicintekniska produkter, processer och metoder.

Inspirerande om AI under årsmöteskonferensen

AI-fieringen av alla konsumentprodukter spås bli en lika stor revolution som när de elektrifierades under 1900-talet. Detta var en av många spännande förutspåelser under Swedish Medtechs årsmöte.

Nominera klinisk forskning till Athenapriset

Var finns den bästa kliniska forskningen i Sverige i dag? Berätta det för oss genom att föreslå din kandidat till Athenapriset, Sveriges största pris för klinisk forskning. Sista dagen att nominera är 4 juni. 2017

logo

Besöksadress
Sveavägen 63, Stockholm

Postadress
Box 3601
103 59 Stockholm

Telefon 08-586 246 00 (vxl)

E-post info@swedishmedtech.se

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Är ditt företag medlem i Swedish Medtech har du möjlighet att ta del av vårt medlemsbrev, som skickas ut 11 gånger per år.