Utmaningar och möjligheter vid digitalisering av vården - intervjuer och föredrag från höstmötet 2016

Det högaktuella ämnet digitalisering av vården lockade 120 personer till Operaterassen den 27 oktober 2016 för Swedish Medtechs höstmöte. Vi fick höra kloka, inspirerande eller förskräckande ord från flera spännande talare. Nytt för i år är att föredragen filmades och att alla talare intervjuades efteråt. I detta inlägg har vi samlat intervjuer och föredrag från dagen. Vi börjar med vd Anna Lefevre Skjöldebrands tankar om digitaliseringen, vilka utmaningarna blir för företag och vad Swedish Medtech kan bidra med.

Ordförande Magnus Lindholm ser fram emot utmaningen att leverera totallösningar i framtiden.

Daniel Forslund, Stockholms läns landsting

Innovationslandstingsrådet Daniel Forslund från Stockholms läns landsting poängterar att digitaliseringen av vården inte är ett teknikskifte, det är en förändring av hela arbetssättet, exempelvis hur interaktionen mellan olika grupper inom vården går till. Han spår att IT och medicinteknik växer ihop till en bransch.

Mer om landstingsperspektivet från Daniel Forslund i hans presentation där vi bland annat får reda på att 4 miljoner dokument scannas varje år - ofta i onödan. 

Sara Belfrage, Myndigheten för vård och omsorgsanalys

Sara Belfrage som är utredare på Myndigheten för vård- och omsorgsanalys berättade att vi måste tänka både på nyttan och riskerna med exempelvis digitala journaler samtidigt.

Mer om undersökningen som Sara Belfrage arbetar med finns i presentationen. 

Jon Arwidson & Jan von Zweigberk från PwC

Jon Arwidson, partner och branschansvarig hälso- och sjukvård samt Jan von Zweigbergk, senior rådgivare inom hälso- och sjukvård från PwC talade om den digitala patienten och den digitala medarbetaren. 

Fler detaljer från deras undersökningar finns i föredraget. 

Britt-Marie Ahrnell, anhörig och vårddebattör

Britt-Marie Ahrnell avrundade dagen med en tänkvärd berättelse om sin och hennes mans resa som anhörig respektive patient i internetlöst land. Det är en historia som i mångt och mycket är en väckarklocka för att förändringar behöver göras.

Fler detaljer i hennes ROT-program för vården finns i hennes presentation där hon också läser bitar ur sina debattartiklar.

Vill du se, eller dela, separata filmer från höstmötet så besök gärna samlingssidan höstmöte 2016. Eller kika om du fastnat på någon av mingelbilderna (bilderna ligger av tekniska skäl för närvarande på det strategiska innovationsprogrammet Medtech4Healths sajt).

logo

Besöksadress
Sveavägen 63, Stockholm

Postadress
Box 3601
103 59 Stockholm

Telefon 08-586 246 00 (vxl)

E-post info@swedishmedtech.se

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Är ditt företag medlem i Swedish Medtech har du möjlighet att ta del av vårt medlemsbrev, som skickas ut 11 gånger per år.