Inspirerande om AI under årsmöteskonferensen

Torsdagen den 27 april ägde Swedish Medtechs årsmöte anno 2017 rum på Grand Hôtel i Stockholm. Där blev vi under eftermiddagen inspirerande och informerade om en nära förestående framtid med artificiell intelligens i alla konsumentprodukter. 

Eftermiddagen inleddes med att vd Anna Lefevre Skjöldebrand och ordförande Magnus Lindholm hälsade alla välkomna. Därefter tog moderator Petrus Laestadius vid. 

Sara Öhrvall

Första talare var Sara Öhrvall från MindMill Network. Hon berättade att artificiell intelligens, AI, blir allt mindre artificiell och allt mer intelligent. Hon nämnde ett antal existerande tjänster, bland annat Amazons Alexa, Apples Siri och Googles Show & Tell. Den senare sätter automatiska bildtexter på bilder. Den håller isär enäggstvillingar. Sara Öhrvall spår att i framtiden kommer den mesta av vår användning av mobiltelefoner vara med en AI-bot.

När det gäller hälsoområdet så nämnde hon ett projekt med aggregerad data där hälsodata från 10000 personer under fyra år ska analyseras för att se om det finns samband vi inte sett tidigare. Hon spådde också att framtidens hälsodata-insamling kommer ske utan att patienten behöver göra något. Exempelvis sockar som samlar in data.

Fredrik Heintz

Fredrik Heintz är ordförande i svenska AI-sällskapet och teknikoptimist. Han spår att när allt ska AI-fieras blir detta en lika revolutionerande utveckling som när alla konsumentprodukter elektrifierades under 1900-talet. 

Det gick ett sus genom publiken när Fredrik visade en animation av framtidens trafik när självkörande bilar är en verklighet. Den tredjedel av städernas yta som idag används till parkeringar kan utnyttjas till något helt annat när vi får självkörande bilar – som förutom att de inte behöver parkeras i city aldrig kommer att köra på någon cyklist. Utvecklingen här går i rasande tempo.

Han pratade också om beslutsstöd. En svag schack-spelare med beslutsstöd slår en bra schack-spelare. Den bästa kombinationen är duktiga yrkespersoner ihop med beslutsstöd. I framtiden kanske ekonomichef försvinner medan vd är den roll som blir kvar sist på företaget för det är vd:n som utifrån olika scenarier ska fatta affärsmässiga beslut. 

Michael Collaros

Michael Collaros från Aifloo tog oss med på en hissnande färd på sin krokiga väg till medicinteknikbranschen. Denna resa innehöll bland annat en tid som dokumentärfilmare, en karriär som innebar att ha ett extrajobb för att finansiera jobbet. 

Han berättade också att i början blev han både utskälld och utskrattad när han presenterade Airfloos produkt. Det tolkade han som att de var på gång med något riktigt bra. 

Utgångspunkt för deras produkt är ett trygghetslarm som själv fattar att det är rätt ligga i sängen men fel att ligga på golvet. Användaren ska inte behöva larma själv (eftersom det inte är så himla säkert att man kan det om man ligger på golvet). En billig hårdvara är viktigt för att få produkten i vården. De jobbar mycket med designen i tanken att det ska bli en eftertraktad konsumentprodukt. Den ska vara ren, ergonomisk och passiv. Utan lull-lull.

En publikfråga gällde om den har GPS. Svar: de har ingen GPS då en sådan drar så mycket batteri att armbandet skulle behöva laddas var tredje dag. Nu en gång per år. De flyttar all data direkt t molnet och gör beräkningarna där.

"Utmana, för det behövs" hälsade en person i publiken till Michael. Särskilt eftersom produkten är i gränslandet i vård och omsorg.

Michael Collaros spår att deep learning kommer innebära samma revolution som PC och internet en gång innebar. 

Anders Ekholm

Efter fikapaus var det dags för alltid underhållande Anders Ekholm. Han bad om en rungande applåd för ju mer entusiastiska folk är när man kommer in, ju mer positiva kommer de att vara till budskapet. Det har amerikanska presidentkandidater förstått. Duvor och konfetti ska det vara sa Anders och konstaterade en skriande brist på detta i lokalen. 

Anders Ekholm från Institutet för Framtidsstudier startade med en historisk tillbakablick. Under 1900-talet stod sjukvården bara för 10% av förbättringarna i medellivslängd, resten handlade om bättre livsstil. Detta har nu ökat till 25-35%, men sjukvården har inte det monopol på hälsa som de kanske själva tror att de har. 

Om dagens teknik utnyttjades fullt ut skulle man med samma resurser kunna få ett bättre utfall inom omsorgen. Exempelvis matcha hemtjänstpersonal med vårdtagare vid schemaläggning (Agda duschar bara om Ida kommer). Eller matcha vilka som vill bo tillsammans i samma boende. Detta är redan möjligt med dagens teknologi. Möjligheterna med morgondagens teknik är ännu större.

Anders Ekholm kom med en lång lista med förslag. En är att lagvägen besluta om halverade ledtider då många processer tar precis så lång tid som är max. En annan är att boota om Datainspektionen som enligt Anders har en lång historia av - udda - förbud. Jag antecknade också digitalisering utan data är tv-spel. 

Prisutdelning av det första Medtech4Health Innovation Award

Konferensdelen avrundades med en prisutdelning. Medtech4Health Innovation Award lyfter fram grupper som arbetar med att införa innovativ medicinteknik i vård och omsorg. Bakom priset står det Vinnovafinansierade strategiska innovationsprogrammet Medtech4Health. Swedish Medtechs vd Anna Lefevre Skjöldebrand är medlem i juryn. Priset delas ut första gången 2017 av statssekreterare Agneta Karlsson. 

Vinnaren 2017 är Centrum för Hjärtstoppsforskning och Projekt SMS-livräddare. 

Appen SMS livräddare räddar liv genom att ta till vara en tidigare outnyttjad resurs i vården och underlätta för medmänniskor att hjälpa varandra. De tre miljoner svenskar som har genomgått hjärt-lungräddning är potentiella användare. Spridning av appen pågår till fler landsting samt även internationellt.

Filmen som presenterade de fem finalisterna visar på bredden inom medicinteknik. 

logo

Besöksadress
Sveavägen 63, Stockholm

Postadress
Box 3601
103 59 Stockholm

Telefon 08-586 246 00 (vxl)

E-post info@swedishmedtech.se

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Är ditt företag medlem i Swedish Medtech har du möjlighet att ta del av vårt medlemsbrev, som skickas ut 11 gånger per år.