Står du bakom Sveriges bästa kliniska forskning?

Då är det kanske du som är nästa års vinnare av Athenapriset - Sveriges största pris inom klinisk forskning. Nominera dig själv eller någon du inspireras av och berätta vad som gör projektet till det bästa i Sverige just nu.

Athenapriset har instiftats för att lyfta fram behovet av klinisk forskning av hög vetenskaplig kvalitet som sker i samverkan mellan hälso- och sjukvården, akademin och näringslivet. Priset är Sveriges största för klinisk forskning och vinnaren får ett forskningsstipendium på 150 000 kronor.

I år delas Athenapriset för elfte året och man kan nominera sig själv eller andra fram till den 10 juni. Ett krav för att komma ifråga för Athenapriset är att forskning och utveckling har skett i nära samverkan mellan vård, akademi och näringsliv. Syftet med Athenapriset är också att stimulera till samarbete och mångfald och vi ser gärna fler kvinnliga sökande.

Athenapriset 2018 arrangeras av VINNOVA och Dagens Medicin. Priset stöttas även av Vetenskapsrådet, Forte, LIF, Swedish Medtech, Sweden Bio och Sveriges Kommuner och Landsting.

Årets jury består av:

•    Jenni Nordborg, (ordförande), avdelningschef Hälsa, Vinnova
•    Peter Allebeck, huvudsekreterare, Forte
•    Markku Asola, medical director vid Baxter
•    Eva Dahl, medicinsk direktör Abbvie
•    Jan-Ingvar Jönsson, huvudsekreterare medicin och hälsa, Vetenskapsrådet
•    Christina Kennedy, chefredaktör Dagens Medicin.
•    Nina Rehnqvist, grundare av Athenapriset
•    Kristina Willgård, VD på AddLife
•    Ola Winqvist, vice ordförande i SLS forskningsdelegation

Förra året vann SMS Livräddare Athenapriset. SMS Livräddare är en tjänst som via ett meddelande i mobilen slår larm till frivilliga hjärtlungräddare när en person drabbats av hjärtstopp. Idén bakom SMS Livräddare föddes år 2007 och i dag har 35 000 frivilliga laddat ner appen i Sverige. Enligt en studie i New England Journal of Medicine ökar andelen tidigt utförd HLR innan ambulansen är på plats med 30 procent i de fall där SMS skickades till frivilliga sms-livräddare.

- Athenapriset är ett erkännande av att klinisk och patientnära forskning och innovation är viktig. För oss som forskare var det mycket hedrande att i tuff konkurrens få ta emot priset. Det blev också en påminnelse om att fortsätta oförtrutet även i de stunder då det kännas långt från idé till implementation och realisering, säger Mattias Ringh, forskare på Centrum för hjärtstoppsforskning på Karolinska institutet och Athenaprisvinnare 2017.

Läs mer om priset och hur du nominerar på www.dagensmedicin.se/athenapriset2018 

Bildtext: Näringsminister Mikael Damberg (längst till höger) delade ut Athenapriset 2017 till forskarna bakom projektet SMS Livräddare. Från vänster: Owe Svensson, Patrik Blomquist, David Fredman, Annette Alkebo, Mattias Ringh.

Fotograf: Anna Svanberg, Bildbyrån

logo

Besöksadress
Sveavägen 63, Stockholm

Postadress
Box 3601
103 59 Stockholm

Telefon 08-586 246 00 (vxl)

E-post info@swedishmedtech.se

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Är ditt företag medlem i Swedish Medtech har du möjlighet att ta del av vårt medlemsbrev, som skickas ut 11 gånger per år.