Covid-19 och inställda möten

I dessa Covid-19-tider ställs även större möten som anordnas av professionen eller tredje part in. Det är då viktigt att tänka på följande: 

  • Grundregeln är att alla sponsorpengar ska betalas tillbaka om det vetenskapliga mötet ställs in. Det gäller oavsett vad pengarna kallas; sponsring, deltagande som guldsponsor, utställningsavgift eller något annat.

  • Sponsring får endast täcka de kostnader som angivits när sponsringen beviljades, det vill säga kostnaderna för det vetenskapliga mötet. Pengarna kan därför inte användas till att finansiera annat, exempelvis ett digitalt utbildningsmöte eller eventuella avbokningskostnader för det inställda mötet.

  • Många arrangörer tillämpar villkor som innebär att kostnaden för sponsring inte återbetalas om sponsorn/utställaren avbokar (disclaimer). Ett sådant villkor gäller i en situation där ni som sponsorer/utställare avbokar och inte omvänt. Som sponsor delar ni inte den ekonomiska risken för möten som ställs in av arrangören. Arrangören behöver inte återbetala anmälningsavgift under förutsättning att anmälningsavgifterna inte ger ett överskott för arrangören. I kommunikation i samband med inställda möten bör omnämnande av de tänkta utställarna ske.